
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 
 

    
 

    
 

 
 

 
 
 

 
 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-85 

Issued: March 1974 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which 
was in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of 

the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: May an attorney maintain a branch office in a county other than that in 
which his principal office is located and, if so, under what circumstances 
may this be done? 

Answer: Yes. 

Reference: DR 2-102 

OPINION 

The Committee has received an inquiry from a bar association concerning the 
propriety of a recent influx of branch offices by attorneys with principal offices in other 
counties. In some instances the branch office is fully operated and manned by a full-time 
secretary and attorney. Other branch offices have a full or part-time secretary with a 
part-time attorney, who spends the remainder of his time in his home office, and in some 
cases there is only an office with a telephone answered by an answering service or someone 
other than law office personnel with no regular attorney being assigned to the office.     

This question most frequently arises in conjunction with the use of law lists. 
Canon 27, now DR 2-102, was interpreted in ABA Formal Opinion 249 (dated December 
19, 1942) as requiring that an attorney not utilize an office address in a law list unless it is 
that of a bona fide office. Definition of “bona fide” was noted to depend upon the 
particular facts and circumstances of each case. Among the factors considered helpful in 
making this determination--though by no means exclusive--were whether the attorney 
maintained a lease where the office was located; whether there was a telephone there as 
well as the attorney’s name on the building directory; and whether someone was present 
in the office to transact business. 

A similar approach was taken in ABA Informal Opinion 187, where the question of 
branch offices was specifically faced. There the Committee observed:  

There is no canon or ruling of the Committee that a practicing lawyer 
must confine himself to one office in the county where he is admitted to 
practice. We have ruled that he may maintain an office at his home in addition 
to his regular office, provided he makes it clear that the home office is at his 
home. It is also not necessary that a lawyer be at a specific office for any 
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particular number of hours in a day. If circumstances warrant it, a lawyer or 
firm may properly maintain a branch office for the convenience of clients, 
provided there is someone in the office to make appointments with clients, 
which he could keep there. Wherever this Committee has sanctioned the 
maintenance of branch offices, they have been the bona fide branch offices of 
the lawyer.... 

Applying this language to the inquiry before us, the Committee has concluded that 
there is nothing improper in maintenance of a branch office outside the county of the 
attorney’s home office if it is a bona fide office open for the conduct of legal business 
during specified business hours, with secretarial personnel present to take calls and arrange 
appointments, and if an attorney is available to conduct business and interviews at the 
branch office as circumstances require. This would not mean the constant presence of an 
attorney in the branch office, as such requirement would operate to the prejudice of small 
firms and solo practitioners. We do believe, however, that qualified personnel should be 
available at all times when the office is open to receive clients and calls. The use of an 
answering service, without more, fails to meet this criteria. Otherwise, the arrangements 
referred to in the inquiry appear permissible. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


